Dieta i choroba układu moczowego. Jak się odżywiać w trakcie leczenia?

2 marca 2017

Zdrowe odżywianie odgrywa w naszym życiu bardzo ważną rolę, a w przypadku wystąpienia chorób układu moczowego lub nerek jeszcze bardziej zyskuje na znaczeniu. Leczenie warto bowiem zawsze wspierać odpowiednią dietą. Co należy jeść, żeby nasz proces powrotu do zdrowia przebiegł sprawniej?

Leczenie problemów zdrowotnych zawsze warto wspierać odpowiednim odżywianiem. Dlatego w trakcie chorób układu moczowego czy też nerek należy poważnie przemyśleć swoje nawyki żywieniowe. Jedzenie może być bowiem nie tylko lekiem, ale także sporą przeszkodą w powrocie do zdrowia. Jeżeli zatem Twój układ moczowy często boryka się z różnymi problemami, to czas najwyższy zacząć przestrzegać indywidualnego jadłospisu, a samo menu najlepiej skonsultować z lekarzem prowadzącym, urologiem bądź nefrologiem.

Przewlekła niewydolność nerek

Przewlekłą chorobą nerek nazywamy każde uszkodzenie nerek, które utrzymuje się dłużej niż 3 miesiące. Samo narastanie upośledzenia funkcji układu moczowego przebiega stopniowo, a do niewydolności nerek dochodzi, gdy uszkodzeniu ulega ponad 60% miąższu nerkowego. Do przewlekłej niewydolności nerek przyczyniają się najczęściej następujące choroby: pierwotne kłębuszkowe i śródmiąższowe zapalenie nerek, cukrzycowa choroba nerek (nefropatia cukrzycowa), stwardnienia naczyniowe nerek i niektóre wady rozwojowe, np. wielotorbielowate zwyrodnienie nerek.

W przypadku osób, które zmagają się z przewlekłą niewydolnością nerek, kluczową rolę odgrywa utrzymanie prawidłowej masy ciała, gdyż zarówno niedożywienie, jak i otyłość pogarszają rokowania. Ich dieta musi koniecznie zawierać odpowiednią ilość białka – podaż białka w okresie wyrównanej i niewyrównanej niewydolności nerek powinna być ograniczona do 0,8g/kg należnej masy ciała/dzień. Lekarze proszą też o zmniejszenie tych produktów białkowych, które zawierają duże ilości fosforanów. Co zamiast tego? Przy niewydolności nerek dieta powinna być oparta na tzw. dobrych węglowodanach. Są one nieprzetworzone, a tym samym bardzo cenne dla zdrowia. Znaleźć je można m.in. w pieczywie razowym, produktach pełnoziarnistych, ryżu, makaronach z pełnego ziarna, płatkach owsianych, jęczmiennych lub orkiszowych, kaszach, kiełkach i warzywach. Przy chorobach układu moczowego ważne jest również odpowiednie nawodnienie.

Kamica nerkowa

Kamica nerkowa jest jedną z najczęstszych chorób układu moczowego. Według statystyk kamienie nerkowe formują się u około 2% ludności. Najczęściej schorzenie to dotyczy osób między 30 a 55 rokiem życia i dwa razy częściej dotyka ono mężczyzn niż kobiety. Kamieni nie można ignorować, gdyż ich powiększanie może skutkować całkowitą niedrożnością dróg moczowych, a nawet zniszczeniem miąższu nerkowego. Sama choroba u dużej części osób choroba przebiega bezobjawowo do momentu uruchomienia kamienia i drażnienia moczowodu, co może wywołać kolkę nerkową.

Ważną rolę w leczeniu kamicy nerkowej odgrywa dieta. Pacjenci z kamicą nerkową powinni spożywać duże ilości płynów, gdyż dzięki temu zmniejsza się stężenie składników moczu, a to zapobiega ich wytrącaniu się w postaci kryształków. W zależności od rodzaju kamicy należy spożywać od 3 do 6 litrów płynów dziennie. W diecie osób z kamicą należy za to ograniczyć spożycie produktów zawierających szczawiany. Chodzi m.in. o rabarbar, jeżynę, kakao w proszku, mango, kawę, szpinak, jagody, czekoladę mleczną, szczaw, czerwoną porzeczkę, czekoladę gorzką, buraki, agrest, pietruszkę, winogrona, pokrzywę, seler, skórkę z cytryny i pomarańczy, otręby pszenne, bakłażan, orzechy, kabaczka, malinę, piwo czy truskawki.