Jak zadbać o prostatę?

20 listopada 2014

Gruczoł krokowy – czym jest i jaka jest jego rola.

Statystyki wskazują, że 40 procent mężczyzn w wieku od 40 – 60 lat cierpi na problemy z prostatą. Przerost gruczołu krokowego wiąże się z kłopotami podczas oddawania moczu, utrudnia także osiągnięcie satysfakcji seksualnej. Co robić, by nie dopuścić do powstania uciążliwych dolegliwości? Zacznę od wyjaśnienia, czym jest prostata. Gruczoł krokowy, inaczej zwany sterczem bądź prostatą to część składowa męskiego układu moczowo – płciowego. Ma on kształt kasztana i znajduje się w dolnej części miednicy mniejszej. Bezpośrednim sąsiedztwem gruczołu krokowego jest pęcherz moczowy, cewka moczowa i jelito grube. Powiększona chorobowo prostata powoduje ucisk na cewkę moczową, a co za tym idzie – utrudnia swobodny przepływ moczu. Ważną rolę gruczoł krokowy odgrywa również w życiu seksualnym mężczyzny. Zajmuje się produkcją wydzieliny, podtrzymującej żywotność plemników oraz wpływającej na ich ruchliwość. Do objawów schorzeń prostaty należą: potrzeba częstego korzystania z toalety, trudności z rozpoczęciem oddawania moczu, nagłe parcie na pęcherz, słaby lub przerywany strumień moczu i związany z tym wydłużony czas jego oddawania oraz wrażenie nie do końca opróżnionego pęcherza. Przyczyny powstawania chorób prostaty nie są do końca poznane, ale czynnikami sprzyjającymi ich rozwojowi są między innymi nadciśnienie tętnicze, nadużywanie alkoholu, siedzący tryb życia, celibat i niewłaściwa dieta.

Prostata – profilaktyka chorób gruczołu krokowego

W zapobieganiu chorobom prostaty niezmiernie ważną kwestią jest wykonywanie badań kontrolujących stan gruczołu. Począwszy od 40 roku życia, każdy mężczyzna powinien raz do roku poddać się badaniu per rectum. Po pięćdziesiątce warto oznaczyć poziom PSA w surowicy krwi. Badania te zalecam szczególnie wtedy, gdy w rodzinie pacjenta stwierdzono przypadki chorób prostaty. Dowiedziono także, że w profilaktyce chorób gruczołu krokowego ważną rolę odgrywa dieta. Ograniczenie spożycia mięsa i tłuszczów zwierzęcych to jedno z kluczowych założeń. Zawarty w nich cholesterol oraz nasycone kwasy tłuszczowe mają niekorzystny wpływ na funkcjonowanie gruczołu i prowadzą do uszkodzenia komórek prostaty. Sprzyjają powstawaniu miażdżycy, która prowadzi do przerostu stercza. Do diety należy wprowadzić nienasycone kwasy tłuszczowe, których bogatym źródłem są orzechy, siemię lniane, kukurydza czy słonecznik. Ryzyko zapadnięcia na raka prostaty zmniejsza witamina E, selen, cynk, witamina C oraz beta-karoteny. Ochronnie na stercz wpływają genisteina i daidzenina czyli związki zawarte w soi. Azjaci, których dieta bogata jest w te składniki zapadają na choroby stercza znacznie rzadziej niż Europejczycy. Na stan gruczołu krokowego wpływają pestki z dyni i czosnek. Niezbędnym działaniem w profilaktyce chorób gruczołu krokowego jest ograniczenie spożycia alkoholu, zwiększającego poziom hormonu przysadkowego – prolaktyny, która może odpowiadać za powstawanie gruczolaka stercza. Ryzyko zachorowań na raka prostaty zwiększa także palenie papierosów. Jednym z kluczowych elementów walki z chorobami prostaty jest aktywność fizyczna. Nawyk półgodzinnego spaceru lub czas aktywnie spędzony na działce oddala niebezpieczeństwo patologicznych zmian w obrębie gruczołu krokowego.

Profilaktyka chorób prostaty – obowiązek świadomego mężczyzny

Obawa i wstyd przed wizytą u lekarza to podstawowy błąd popełniany przez mężczyzn. Konsultacja z urologiem pozwala pozbyć się obaw i gwarantuje wychwycenie choroby na bardzo wczesnym etapie. Fachowa porada i wdrożenie odpowiedniego postępowania to czynniki, które najlepiej wspomagają walkę z chorobami gruczołu krokowego.